Witaminy
 

 

 


Witaminy,

Witaminy są to substancje organiczne katalizujące rozmaite przemiany metaboliczne w żywych organizmach, zbliżone w swych właściwościach do enzymów i do hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia, niektóre tworzone są w samym ustroju przez bakterie przebywające w przewodzie pokarmowym.

Witaminy dzielą się na dwie grupy w zależności od rozpuszczalności w wodzie (witaminy z grupy B, witamina C) lub w tłuszczach (witaminy A, D, E, K, F).

Brak lub niedostatek witamin w ustroju powoduje powstanie stanów chorobowych, zwanych awitaminozami albo hipowitaminozami. Nazwy witamina użył po raz pierwszy polski biochemik K. Funk (1912) na oznaczenie substancji wyodrębnionej z łusek ryżowych (witamina B1).

---

Witaminizacja,

Pojęcie witaminizacja oznacza - sztuczne wzbogacanie produktów spożywczych w witaminy przez dodanie naturalnych lub syntetycznych preparatów witamin, np.: witaminy C i witaminy D do mleka, witaminy A i witaminy D do margaryny.