Dieta bogatoresztkowa
 

 

 

 

 


Dieta bogatoresztkowa,

Dieta bogatoresztkowa to dieta zawierająca zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum). W diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów tych związków dziennie. Dieta bogatoresztkowa charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 gramów dziennie). Stosuje się ją w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.

Do produktów i potraw zalecanych w diecie bogatoresztkowej należą: mąka pszenna i żytnia niskiego przemiału, pieczywo czerstwe – razowe, żytnie, mieszane, z otrębami, chrupkie, kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, potrawy z kasz nie przecierane, mleko, jogurt, kefir o niskiej zawartości tłuszczu, twaróg i białe sery z chudego mleka, białka jaj, żółtka do 2 sztuk tygodniowo, chude mięsa, gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu, chuda szynka i polędwica, chudy drób, gotowany, duszony lub smażony bez tłuszczu, chude ryby – karmazyn, dorsz, sandacz, szczupak, leszcz, lin, świeże masło w ograniczonych ilościach, śmietana o niskiej zawartości tłuszczu w niewielkich ilościach, olej słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek w ograniczonych ilościach, ziemniaki gotowane, warzywa i owoce bez ograniczeń, surówki, soki, warzywa gotowane lub duszone bez tłuszczu, cukier i słodycze w bardzo ograniczonych ilościach, dżemy niskosłodzone, przyprawy łagodne, ostre przyprawy w niewielkich ilościach, słaba herbata i kawa zbożowa, napary ziołowe, zupy na wywarach z jarzyn, zagęszczone mąką i mlekiem, zupy owocowe, jarzynowe, mleczne, z kaszami lub ziemniakami, sosy na wywarach z jarzyn, na odtłuszczonych wywarach z mięsa i drobiu, zagęszczone mąką.

W diecie bogatoresztkowej zabronione są produkty i potrawy: mąka kukurydziana, ziemniaczana i pszenna wysokiego przemiału, pieczywo z białej maki, pieczywo cukiernicze, ryż, kasza manna, kukurydziana, tłuste mleko, napoje mleczne i sery tłuste, masło solone lub świeże w większych ilościach, tłusta śmietana, tłuszcze zwierzęce, masło kokosowe, tłuste mięsa i wędliny, wyroby wędliniarskie, pasztety, dziczyzna, podroby, gęsi, kaczki, dzikie ptactwo, tłuste ryby, ziemniaki odsmażane, frytki, placki ziemniaczane, kakao, czekolada, kawa, mocna herbata, napoje alkoholowe, zupy na tłustych wywarach z kości lub mięsa, wszystkie potrawy z mięsa, drobiu i ryb smażone, duszone lub pieczone na tłuszczu, bigos, golonka, paszteciki, naleśniki, pyzy, ciasta francuskie, makarony i kluski z białej mąki, słodycze zawierające alkohol, tłuszcze, dżemy i konfitury wysokosłodzone, czekolada i wyroby czekoladowe, torty, ciasta, kremy, lody, bita śmietana.