Węglowodany
 

 

 

 


Węglowodany,

Węglowodany są najważniejszym źródłem energii pokarmowej. W zależności od ekonomicznego statusu i kulturowych uwarunkowań pokrywają 40-80% dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka.

Oprócz dostarczania energii pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim:

1) wpływają na poziom glukozy we krwi i wytwarzanie insuliny;

2) regulują poziomem sytości i głodu;

3) są substratami w procesach glikozylacji białek;

4) uczestniczą w metabolizmie cholesterolu i trójglicerydów oraz w dehydroksylacji kwasów żółciowych;

5) są substratami do fermentacji bakteryjnej zachodzącej w jelicie grubym (jej produkty to wodór, metan, dwutlenek węgla, kwasy tłuszczowe);

6) stymulują rozwój flory bakteryjnej jelita grubego i wpływają na funkcjonowanie komórek nabłonka jelita grubego;

7) oddziałują na motorykę jelit, mają właściwości przeczyszczające.

 

W przeciwieństwie do diety wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej, wysoki poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem że pochodzą one z różnych źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy, raka jelita grubego i raka piersi.

W optymalnej diecie człowieka 55% zapotrzebowania energetycznego powinno być pokrywane z metabolizmu węglowodanów, występujących w diecie w różnej postaci.

Głównym źródłem węglowodanów są: produkty zbożowe, rośliny okopowe, trzcina cukrowa i buraki cukrowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, produkty mleczne. Pokarmy węglowodanowe są więc głównie pochodzenia roślinnego, zawierają często witaminy, minerały i związki antyoksydacyjne.

 

 

Największą ilość węglowodanów zawierają:

 

 


*     cukier stołowy – 99,8%,

*     tapioka – 95%,

*     kasza pęczak – 83,6%,

*     płatki kukurydziane – 82,5%,

*     miód – 80,8%,

*     daktyle 72,9%,

*     ryż biały – 86,8%,

*     ryż brązowy – 77,4%,

            *     kasza manna – 75,3%,

*     mąka pszenna – 73,5%,

*     kasza gryczana 72,9%,

*     makaron – 72,4%,

*     sucharki – 71,4%,

*    śliwki suszone – 69,4%,

*    pszenica – 69,1%,

*    płatki owsiane – 66,2%,

*    rodzynki sułtańskie 64,7%,

*    morele suszone – 64%,

*     fasola pstra – 63%,

*     groszek zielony – 60,7%,

*     fasolka zielona – 58,7%,

*     fasola azuki – 58,4%,

*     bób – 51,8%.

 

 

 


---

 

 


Pokarmy zawierające węglowodany można uszeregować ze względu na ich zdolność do wpływania na poziom glukozy we krwi, zdolność ta jest określana mianem indeksu glikemicznego. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (np. nasiona roślin strączkowych, kasza, słabo zmielone ziarna zbóż) zawierają wolniej trawione i wchłaniane węglowodany, posiłek złożony z takich pokarmów nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny. Dieta oparta na pokarmach o niskich indeksach glikemicznych obniża ryzyko powstania insulinoniezależnej cukrzycy, obniża poziom trójglicerydów osocza u ludzi z hipertrójglicerydozą. Dodatkowo pokarmy te zawierają duże ilości węglowodanów nie trawionych w przewodzie pokarmowym, a podlegających fermentacji w jelicie grubym (włókna pokarmowe).